Gdańsk na talerzu • Restauracja Correze.

Kuchnia francuska nie jest chyba w Polsce zbyt popularna. Mamy jakieś wyobrażenie żabich udek i prowansalskich przypraw, jednak klasyki są jakoś oddalone na rzecz włoskich i hiszpańskich specjałów. Tym bardziej cieszą takie miejsca jak restauracja Correze (czyt korEz), gdzie można posmakować smaków odrobinę mniej znanych.

restauracja Correze

restauracja Correze

restauracja Correze

Restauracja Correze.

Lokalizacja jest bardzo praktyczna. Na samym końcu spaceru Motławą, gdzie kanały do niej wpływają przy stoczni. Tuż obok Muzeum II Wojny Światowej. Blisko Starego Miasta, Ołowianki. Można miło przysiąść po zwiedzaniu i zjeść.

Przez okna widać zarówno jedno z ważniejszych muzeów w Polsce, jak i deptak wzdłuż wodnej królowej Gdańska. Wystrój jest nowoczesny, graficzny, szary z mocnymi akcentami. Jest dużo stolików, obszerna toaleta z przewijakiem, kącik dla dzieci.

W kuchni rządzi Krzysztof Gradzewicz, członek drużyny olimpijskiej National Culinary Team of Poland na olimpiadę kulinarną w Erfurcie IKA. Rządzi tak, że dania są obłędnie pełne smakowo. Choć porcje duże, to potem śni się po nocach dokładka. Produkty są bardzo mocno selekcjonowane, wysokiej jakości. Pieczywo wypiekane na miejscu.

restauracja Correze

restauracja Correze

restauracja Correze

restauracja Correze

restauracja Correze

Zjedliśmy rosół (ostatnio Sania ma wielką fazę na clear soup. Wylizany talerz, nie dane mi było nawet poniuchać. Ponieważ Ida zasnela tuż przed wejściem, wiedziałam, że prześpi ten obiad, więc zamówiłam buraczane gnocchi, które w części wzięłam dla niej na wynos. To był hit. Nie wiem czy najlepsze danie jakie ostatnio jadłam. Ja nie znoszę jeść suchych rzeczy. Zawsze poleję sosikiem, majonezikiem, tłuszczykiem. Buraczane kluski okazały się być kompozycją zachwycającą w fakturze, smaku, chrupliwości i właśnie mokrości.

restauracja Correze

Wołowina po prowansalsku poszła na drugi rzut i również była cudownym doznaniem. Prosta włoszczyzna ani surowa, ani zbyt miękka, mięso rozpływające się w ustach, świeże zioła dopełniające smak.

restauracja Correze

No i końcóweczka, czyli ciasto czekoladowe. Z belgijskiej, hiper i super czekolady.

restauracja Correze

Piłam bardzo fotogeniczną herbatę zimową.

restauracja Correze

restauracja Correze

Restauracja Correze znajduje się na ul. Stara Stocznia 2/7.

W Gdańsku byliśmy w ramach współpracy z Pomorską Regionalną Organizacją Turystyczną.

Zobacz rownież: