Kuchnia Podlasia. Karczma Osocznika.

Wpadliśmy, bo trudno te dwa dni nazwać pobytem, do Białowieży z początkiem kwietnia. Ciepło jak w lato, pusto jak na Marsie. Najlepiej. Zatrzymaliśmy się w Siole Budy, gdzie spokój jest tak wielki, że aż kojący. W osadzie-skansenie jest Karczma Osocznika. Miejsce niepozorne. Dla mnie wydawało się być ciemne, mocno próbowałam naprzeć na mamę, byśmy obiad zjedli jednak na zewnątrz. Padło jednak na środek, miejsce przy oknie i deser pod chmurką. Może za bardzo jestem wytęskniona za światłem i słońcem.

Karczma Osocznika

Karczma Osocznika

Karczma Osocznika.

W karcie są dania tradycyjne podlaskie, czyli taka fuzja kuchni kresowej, białoruskiej i daleko rosyjskiej. Poszliśmy w podstawę.

Była zupa z darów puszczy – grzybowa. Fajna, bo treściwa, ale nie zagrzybiona, tylko delikatna.

Karczma Osocznika

Pielemieni z mięsem. Małe pierogi, choć my w domu robimy jeszcze mniejsze. Ciasto mogłoby być odrobinę cieńsze.

Karczma Osocznika

Haluszki ze śmietaną, ziemniaczane kluski smażone w głębokim oleju, ale nietłuste. Jak kopytka, ale malutkie i rozpływające się w ustach. Idealne pod kapustę kiszoną, podobno bardzo smaczne również na słodko.

Karczma Osocznika

Wareniki z jagodami, pierogi, prawie jak nasze, z pięknym warkoczem. Sania przepadl dla nich, zjadł wszystkie. Łaskawie dał nam spróbować po pół.

Karczma Osocznika

Karczma Osocznika

Wspaniałe było to, iż mimo, że po za sezonem w karcie wszystko było, świeże i smaczne.

Po za tym, co my spróbowaliśmy w karcie jest szeroki wybór dobra. Wędliny są robione na miejscu, próbowaliśmy ich na śniadaniu, kiszka mięsna zamiata. Bardzo zachęca soljanka i szurpa, na które nie starczyło możliwości głodowych.  Są też dania mięsne i inne mączne.

Prawdziwym cudem, które właściwie totalnie zrobiło na nas wrażenie to były desery. Sernik na ciepło podany w sosie jagodowym z bitą śmietaną okazał się być tak pyszny, i duży, że właściwie mógłby posłużyć za danie obiadowe. Tort rosyjski, przekładany,  w wyglądzie trochę jak sękacz, ale to coś zupełnie innego, niesuchego. Również równał smakiem z najlepszymi.

Karczma Osocznika

Karczma Osocznika

Bardzo to było dobre mieszkać w Siole Budy i stołować się w Karczmie. Będziemy z przyjemnością wracać i próbować kolejnych potraw.

Sioło Budy, Karczma Osocznika.

Budy 41, parę kilometrów przed Białowieżą.

Karczma Osocznika

 

  • Haluszki kojarzą mi się ze Słowacja. Tam podawane są z bryndzą i skwarkami. A sama karczma robi przyjemne wrażenie. My ten weekend spędziliśmy akurat na Suwalszczyźnie, aczkolwiek tak pięknie wyglądających dań nie mieliśmy na naszych talerzach 🙂

  • Monika

    Pięknie:) W zeszłym roku byliśmy w tych okolicach i totalnie się zakochałam. Jednak do tej karczmy nie trafiliśmy. Może następnym razem.

  • Jakże ciągnie mnie na Wschód… Teraz pojawił się kolejny – kulinarny – powód, by udać się tam jak najszybciej… Dzięki za inspirację!

  • „Ciepło jak w lato, pusto jak na Marsie.” 🙂
    „Zupa nie zagrzybiona” 🙂

    Świetne smaczki!
    Plus zdjęcia, które szybko przewinąłem, bo powodowały burczenie w brzuchu 🙂