Podziemia Browaru Perła – lubelska atrakcja i kawał historii regionu

Zanim zejdę po paru stopniach do podziemi w centrum Lublina, wspomnę o pewnym lipcowym przedpołudniu kilkanaście lat temu, kiedy to pokonywałam rowerem trasę z Solca nad Wisłą do Puław. W gorący, słoneczny dzień, pięćdziesięciokilometrowa wycieczka wiodła w większości przy pnączach porośniętych zielonymi szyszkami. Wielkie bogactwo Lubelszczyzny to chmiel, naturalne jest więc, że piwo to wizytówka regionu. Podziemia Browaru Perła w Lublinie doskonale opowiadają historię produkcji złotego trunku oraz rodzinnej firmy, która przetrwała szereg dziejowych zawirowań.

Podziemia Browaru Perła
Podziemia Browaru Perła
Podziemia Browaru Perła
Podziemia Browaru Perła

Ze spalonego słońcem pola do wilgotnych i zimnych piwnic

Diametralnie inne wrażenie od lipcowych rowerowych przejazdów robi lutowe zejście do podziemi browaru. Turystyczna trasa jest esencją piwowarstwa. W dwudziestu pomieszczaniach, w których jeszcze niedawno produkowano trunki, zorganizowana jest ciekawa edukacyjna ekspozycja. Poznamy nie tylko proces produkcji, ale przede wszystkim opowiedziana nam zostanie historia marki Perła. Znanej w całym kraju z „eksportów” ale szalenie bogatsza lokalnie.

Podziemia Browaru Perła
Podziemia Browaru Perła
Podziemia Browaru Perła
Podziemia Browaru Perła
Podziemia Browaru Perła

Browar Perła korzenie ma w połowie XIX wieku, kiedy dawne, poklasztorne zabudowania przy Bernardyńskiej zakupił Karol Rudolf Vetter. W 1846 r. został uruchomiony pierwszy na Lubelszczyźnie browar, w którym ważono bawarskie piwo. Przedsiębiorstwo szybko się rozrosło i stało największym i najbardziej znanym na Lubelszczyźnie.

Po II wojnie światowej firmę upaństwowiono i weszła w skład Lubelskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych w Lublinie (potem Lubelskich Zakładów Piwowarskich). Gdy epoka słusznie miniona dokonała żywota, browary zyskały statut spółki akcyjnej, a w 2004 decyzją zarządu stały się Perłą.

Podziemia Browaru Perła
Podziemia Browaru Perła

Podziemia Browaru Perła – dziedzictwo w butelce dziś

Obecnie Perła – Browary Lubelskie to jeden z największych producentów regionalnego piwa w Polsce. Zakład produkcyjny znajduje się na Kunickiego, na Bernardyńskiej działa muzeum, apartamenty i znakomita restauracja „Perłowa Pijalnia Piwa”. Wszystko co w Centrum jest bardzo atrakcyjne dla dzieci. Trasa ma masę sensorycznych atrakcji, w restauracji są fenomenalne pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną.

Podziemia Browaru Perła dostępne są dla zwiedzających w soboty w godzinach 12:00-16:00 (wejścia o pełnych godzinach, ostatnie o 15:00). Grupy zorganizowane (od 10 osób) mogą się umawiać indywidualnie.

Wstęp: dobrowolna cegiełka w kwocie 10, 20 lub 50 zł.

Rezerwacje: 669-611-981.

Podziemia Browaru Perła
Podziemia Browaru Perła
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz rownież: